Mobile icon
Menu

sensoryka 5 zmysłów - sensoryczna przygoda w kuchni

sensoryka 5 zmysłów - sensoryczna przygoda w kuchni

Zapraszamy dzieci w wieku 3-9 lat na niezwykłą przygodę w kuchni! Podczas naszych zajęć kulinarno-sensorycznych najmłodsi odkryją tajemnice gotowania i rozwiną wszystkie swoje zmysły.

 O NAS..

Sensoryczna przygoda w kuchni, to połączenie zajęć kulinarnych z elementami integracji sensorycznej. Podczas naszych zajęć dzieci samodzielnie przygotowują potrawy, dzięki czemu rozwijają motorykę małą, stymulują zmysły wzroku, węchu, smaku oraz dotyku. Krojenie, ugniatanie, mieszanie, poznawanie aromatów, degustacja składników i potraw to nie tylko dobra zabawa, ale także wykonywanie ćwiczeń. Przygotowywanie nowych potraw, poznawanie nowych produktów i przypraw, może wpłynąć korzystnie na rozwinięcie diety dziecka.

Nasze warsztaty to zajęcia cykliczne – 4 w miesiącu. Podczas, każdych zajęć rozwijać będziemy inny zmysł.

I ZAJĘCIA- WIZUALNA PODRÓŻ SMAKÓW – ZMYSŁ WZROKU
Podczas zajęć skupimy się na stymulacji wzroku, odkrywając razem z dziećmi fascynujący świat kolorów i kształtów. Poznamy naturalne barwniki występujące w produktach spożywczych, takie jak czerwona papryka, żółta kukurydza czy zielony szpinak. Dzięki temu nie tylko rozwiniemy percepcję wzrokową, ale także zachęcimy maluchy do eksperymentowania z nowymi smakami i odkrywania różnorodności potraw.

II ZAJĘCIA – ZMYSŁOWA MELODIA AROMATÓW– ZMYSŁ WĘCHU I SŁUCHU
To połączenie zapachów unoszących się w powietrzu i dźwięków towarzyszących gotowaniu, które razem tworzą niezwykłą atmosferę kulinarnego doświadczenia. Dźwięki bulgoczących potraw, skwierczącego smażenia i odgłos pieczenia w piekarniku spotykają się z bogatymi aromatami przypraw, świeżych składników czy gotujących się dań, które wprowadzają w świat smaków.

III ZAJECIA – KULINARNA EKSPLORACJA SMAKÓW– ZMYSŁ SMAKU
Podczas zajęć będziemy trenować zmysł smaku, skupiając się na czterech podstawowych smakach: słodkim (np. cukier), słonym (np. sól), kwaśnym (np. cytryna) i gorzkim (np. ciemna czekolada).

IV ZAJĘCIA- DOTYKOWA PODRÓŻ KULINARNA – ZMYSŁ DOTYKU
Zajęcia stymulacji dotykowej to doskonała okazja do rozwijania percepcji sensorycznej. Dzieci poznają bogactwo różnych faktur, uczą się różnicować temperaturę oraz doskonalą motorykę małą poprzez ćwiczenia wzmacniające mięśnie rąk.

KORZYŚCI WYNIKAJĄCE Z ZAJĘĆ:

  •       Rozwój kreatywności i wyobraźni
  •       Budowanie pewności siebie
  •       Nauka współpracy w grupie
  •       Zdobywanie umiejętności praktycznych
  •       Rozwijanie samodzielności
  •       Budowanie pozytywnego stosunku do zdrowego odżywiania

 

DLA KOGO?
Dla wszystkich dzieci w wieku 3-9 lat

KOSZT?
Pakiet 4 zajęć – 500 zł

TERMINY?

  • 9 marca 2025
  • 16 marca 2025
  • 23 marca 2025
  • 30 marca 2025

CZAS TRWANIA ZAJĘĆ?
120 minut

 

Drodzy Rodzice, Dzieci podczas warsztatów zostają pod opieką instruktorów. Chcemy, aby w ten sposób młodzi uczestnicy warsztatów nie tylko poznawali tajniki sztuki kulinarnej, ale również żeby uczyli się samodzielności i swobodnie integrowali w grupie rówieśników. 

Zaufajcie nam i, prosimy, wykorzystajcie ten podarowany Wam czas na relaks.

Bardzo prosimy, aby na zajęcia przybywali Państwo nie wcześniej niż 10 minut przed ich planowanym rozpoczęciem.

Zobacz pozostałe zajęcia